Home » CCC steunt kanslozen op de arbeidsmarkt

CCC steunt kanslozen op de arbeidsmarkt

Na enkele ontmoetingen via SMO (Stichting Maatschappelijke Opvang) met Youssef Noudri (wijkcoach en organisator Hambaken Gym) heeft het CCC-bestuur besloten ‘ernstig kansarmen’ op de arbeidsmarkt te gaan ondersteunen. Dit gebeurt door het inzetten van de eigen netwerken. Je kunt het ook de zogenaamde ‘kruiwagen-methode’ noemen.

 

Kloof

De kloof tussen laaggeschoolde jongeren en het bedrijfsleven is veel besproken. Jongeren kunnen moeilijk een baan, stageplaats of leerwerkplek vinden en bedrijven hebben een tekort aan gemotiveerd personeel. Hambaken Gym (Youssef Noudri) denkt dat deze kloof te overbruggen is met goede training en een uitgebreide kennismaking tussen jongeren en het bedrijfsleven. Jongeren weten vaak niet wat ze willen worden en weten ook niet wat er allemaal kan! Probleem is het ontbreken van een netwerk bij de jongeren. Ze beschikken over onvoldoende vaardigheden om een baan, stageplaats of leerwerkplek te verkrijgen.

IMG_2862Youssef wil helpen, omdat hijzelf ook is geholpen. Maar ook hij loopt tegen de kwestie aan dat hij geen bedrijvennetwerk heeft of kent. Youssef steekt zijn handen in het vuur voor de jongeren die hij voorstelt aan bedrijven voor een arbeids- of stageplaats! Momenteel heeft hij jongeren die automonteur, elektricien of logistiek medewerker willen zijn.

 

Levenskwaliteit

Stichting CCC richt zich op de levenskwaliteit van de inwoners van onze stad. Als doelgroepen extra steun nodig blijken te hebben, is de blik van CCC daar uiteraard op gericht.

De stichting wil de levenskwaliteit van de inwoners van ‘s-Hertogenbosch op belangrijke thema’s verhogen door hen te steunen bij het bereiken van hun idealen. Dat doet de stichting door een appèl te doen op, te verbinden en samenwerking te stimuleren tussen partijen in de stad met diezelfde idealen. Als het gaat om ‘de kracht van de stad’ kan de stad rekenen op de aanjagende functie van CCC. De stichting stimuleert en faciliteert partijen om zelf oplossingen te zoeken voor belangrijke thema’s.

 

Doelgroep 

De doelgroep van Hambaken Gym is VO/MBO jongeren in de leeftijd van 15-27 jaar. Hambaken Gym is er voor jongeren die nog geen keuze hebben kunnen maken over hun vervolgstudie of werk. Ook gaat het om jongeren die talentvol zijn, maar zeer geringe kansen op de arbeidsmarkt hebben. Jongeren die een opleiding volgen maar geen stageplaats vinden. Jongeren die een BBL-opleiding willen volgen, maar geen leerwerkplek vinden. Jongeren in het bezit van een diploma, maar geen werk.

 

Doelstellingen

Het gaat ook om het verkleinen van de wederzijdse vooroordelen van verschillende doelgroepen. Om het verkleinen van de kloof, die uiterst belemmerend werkt om mensen samen te brengen. Het begrip ‘stratificatie’ (geen interactie tussen groepen) is van toepassing. Als we de termen ‘Marokkaan’ en ‘kickboksen’ laat vallen, haken veel mensen af. En bijvoorbeeld, als je spreekt bij bepaalde groepen over ‘blanken’, over ‘bedrijfsleven’, ‘overheid’ enz. dan kunnen meteen gevoelens van afkeer ontstaan.

 

Kruiwagen-methode

Hambaken Gym en CCC brengen samen jongeren in contact met het bedrijfsleven. Dat doen we via de ouderwetse, maar zeer doelgerichte methode van de kruiwagen: eigen netwerkgebruik van en door bestuurders + directeur van CCC.

 

Concrete resultaten

  • jongeren zijn in staat hun competenties te ontwikkelen om op een effectieve manier te solliciteren na hun opleiding(en)
  • jongeren versterken hun beroepsoriëntatie en vergroten het eigen netwerk
  • jongeren zien het belang minimaal een startkwalificatie te behalen
  • bedrijven komen in contact met deze groep potentiële werknemers en creëren arbeidsplekken voor juist deze doelgroep jongeren

 

Hambaken Gym biedt groepen jongeren de mogelijkheid een programma van circa 12 weken te volgen, waarin zij wekelijks getraind worden in het vergroten van hun persoonlijke en sociale competenties en het ontwikkelen van hun kansen op de arbeidsmarkt.

 

Betrokken partijen

Het gaat om een zodanig netwerk/relatie opbouwen dat jongeren op snuffelstage mogen komen bij bedrijven, die stageplaatsen bieden of mogelijk een baan hebben. Onderwijsinstellingen als het Koning Willem 1 College schrijven jongeren in, die onderwijs en werkervaring combineren. De gemeente ondersteunt dit project door inzet van eigen medewerkers en door financiën. CCC legt contact met de belastingdienst en het UWV om steun te verkrijgen bij dit project.

 

Bestaande activiteiten

CCC wil doen wat anderen niet of minder goed kunnen: CCC loopt niemand voor de voeten. CCC doet anders! CCC zoekt partijen die op dit gebied actief zijn, brengt hen bijeen, deelt gedachten en bespreekt ze. Hieruit kunnen conclusies worden getrokken. Projectleider vanuit CCC is Theodoor van Leeuwen (0653.155361), die nauw samenwerkt met Youssef Noudri (0643.076898).

 

Aanpak

Klein te beginnen in juist de wijk Hambaken. Eerst kleine successen zien te boeken. Later kan het project wellicht uitbreiding krijgen in andere wijken van de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.