Home » Enorme belangstelling bij jubileumconcert Stabat Mater Oirschot

Enorme belangstelling bij jubileumconcert Stabat Mater Oirschot

Het jubileumconcert van de Stichting Stabat Mater Oirschot is een groot succes geworden. Voor de 15e keer heeft de stichting een programma weten samen te stellen, dat op 15, 16 en 17 maart jl. veel bezoekers trok. Afgelopen weekend was een record aantal bezoekers in Oirschot te vinden: ruim 2100. Dat is bijzonder, temeer omdat ook in dit zelfde weekend de Tefaf in Maastricht werd gehouden en tevens Indoor Brabant actief was. Toch bleken er extra veel mensen zich aangetrokken te voelen van de muziek van Stabat Mater te willen genieten. Uiteraard is de toonzetting van Giovanni Pergolesi heel geliefd en bekend, maar ook Josquin Desprez, uit de 15e eeuwen, is wondelrijk mooi. Zeker als die versie wordt gezongen door het Brabantse koor Cappella Pratensis. Opzienbarend was de nieuwe compositie van de Koerd Hawar Tawfiq, uitgevoerd oor het Vlaams Euterpe Baroque Consort. Voor deze gelegenheid was het ensemble uitgebreid met drie extra instrumentalisten op fluit, harp en slagwerk. Tawfiq oogstte driemaal een staande ovatie met zijn muziek, getoonzet op het gedicht Stabat Mater uit 1254. Een tekst, die geschreven werd om een hogere plaats in de hemel te verwerven. En met een inhoud, die altijd, overal van toepassing is. Een moeder die zeer verdrietig is om de pijn van haar eigen kind.

Oirschot als decor

Oirschot is al een reeks van jaren de locatie van de Stichitng Stabat Mater. Zeker, omdat de Sint Petruskerk niet alleen prachtig is van archtectuur, maar vooral ook om de geweldige akoestiek van dit mooie gebouw. En, prettig is dat rondom de kerk in Oirschot ruim voldoende horecagelegenheden zijn, om zowle voorafgaand als na het concert gezellig te vertoeven. Dit weekend is er opvallende drukte over de magnifieke muziek van Hawar Tawfiq. De bezoers raken er niet over uitgepraat!

Video

Hier kunt u een beetje genieten van de Generale Repetitie zoals die op YouTube is geplaatst: http://youtu.be/fFf36jY5elk en http://youtu.be/Z6ZBNcnNAHM

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.