Home » Extra Stabat Mater uit Wenen in 2014

Extra Stabat Mater uit Wenen in 2014

Tijdens ons concertweekend (4, 5 en 6 april) dit jaar, zal naast het al eerder aangekondigde werk van Franz Joseph Haydn (1732-1809) ook het kleinere werk van de Italiaanse componist Antonio Draghi worden uitgevoerd. Deze thans vrijwel vergeten componist (geboren rond 1635 in Rimini) leefde bijna zijn gehele loopbaan in Wenen, de stad waar hij in 1700 overleed.

 

Antonio Draghi

Draghi had bijna 40 jaar lang een verbintenis met de keizerlijke familie en werd in 1682 benoemd tot keizerlijk hofcomponist. Zijn muzikale nalatenschap is omvangrijk. Van zijn kerkmuziek (twee missen, drie hymnen) is ook het Stabat Mater bewaard gebleven. Iemand reageerde onlangs grappig op de bekendmaking van dit extra werk van Draghi met: “Het past mooi in deze onstabiele financiële situatie in de wereld om een stabiel werk uit de 17e eeuw te presenteren!” De huidige bekende heer Draghi is tenslotte financieel topman in Europa…

 

Zonder pauze, wel napraten

Het uitvoeren van deze extra compositie past nog binnen het uitgangspunt van de organisatie, dat een concert maximaal anderhalf uur mag duren. Bezoekers waarderen deze keuze in tijd, waarbij er geen pauze is tijdens het concert. De Petrus Basiliek is niet geschikt voor het organiseren van pauzes. Daarom is er na het concert voor de liefhebbers een ruim en warm onthaal in Hof van Solms.  Om onder het genot van een hapje en drankje elkaar te ontmoeten en na te praten over allerlei zaken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.