Home » Kasteel en Park Stapelen: onbekende oase van rust en ruimte in centrum Boxtel

Kasteel en Park Stapelen: onbekende oase van rust en ruimte in centrum Boxtel

Opmerkelijk rustig is het in Park Stapelen. Eigenlijk altijd. Misschien ken je dit ‘monumentale park’ niet? En het prachtig gebouwde, bijzondere kasteel? Echt samen zeer de moeite waard voor een bezoek. Een plek om op adem te komen. Wat is de toekomst van deze zo fraaie oase van Boxtel? Op het kasteel wonen nu de Paters Assumptionisten. Ongeveer 100 jaar al. Het zijn missionarissen, die over de hele wereld zijn uitgezworven om mensen te steunen die hulp hard nodig hebben. In de wereld zijn er nog circa 900 actief. De nog op Stapelen wonende paters hebben besloten samen met anderen na te denken over de toekomst van hun ‘landgoed’. Deze paters wensen het park en kasteel voor de toekomst te behouden en ter beschikking te stellen aan de inwoners van Boxtel. Als een van de 14 goedgekeurde projecten van het Kloppend Hart is hiervoor door de provincie onlangs subsidiegeld beschikbaar gesteld.

 

 

 

 

 

 

 

 

Stapelen

Het park ligt middenin Boxtel en is vanaf de Sint Petrus Basiliek (vlakbij de markt) nog slechts 278 meters lopen. Net zoveel pijpen zitten er in het bekende Smitsorgel van de Boxtelse kerk. Dat heb ik me ooit eens laten vertellen. Toch verwacht ik, dat slechts weinigen bekend zijn met dit prachtige park en het daarin schitterende kasteel. Stapelen is de naam van kasteel en park samen. Jaren geleden, rond eind 70-er jaren, kwamen in het voormalige seminarie van Stapelen (ooit was hier een priesteropleiding) Vietnamese vluchtelingen wonen. Ik heb toen nog meegewerkt aan de totstandkoming van een tv-documentaire (‘Van Gewest tot Gewest’) met verslaggever Jan Gerritsen. Nu is dit gebouwencomplex in bezit van de woningstichting St. Joseph, die er appartementen in verhuurt.

 

Toekomstplannen en wensen

Sinds 2009 zijn de paters begonnen met het organiseren van diverse activiteiten op het vlak van religie, kunst en cultuur en engagement met verschillende groepen in de samenleving. Er vinden ook gesprekken plaats over een toekomstige leef-, woon- en werkgemeenschap op Stapelen. De Assumptiestichting heeft tot doel het beheer en onderhoud van het materieel, cultuurhistorisch en religieus erfgoed van de Paters Assumptionisten in Nederland te verzorgen. Deze stichting heeft mij gevraagd te assisteren bij het verzamelen van wensen en gedachten rond de toekomst van park en kasteel. Daarover vinden al gesprekken plaats met direct aanwonende eigenaren van gronden. Ook is het de bedoeling met verenigingen en particulieren te gaan praten. Als de verzamelde gedachten en wensen op rij zijn gezet, zal een plan voor de toekomst worden gepresenteerd. Het heeft allemaal niet echte haast, maar toch is het fijn dat nu al de weg naar die nieuwe positie van park en kasteel is ingeslagen.

 

2 reacties

  1. W. Traa zegt:

    Op dinsdag 3 december is er uitleg over de toekomst van park Stapelen.
    Kunt U mij zeggen hoe laat dit begint en waar het is.
    Kunnen meerdere bewoners van de huurappartementen daar ook bij zijn?

    Gr, Wim Traa, voorzitter HBV Stapelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.