Home » Onvrede over Dommeloever

Onvrede over Dommeloever

Bewoners van huizen aan De Dommel in Boxtel-Oost zijn ontevreden over de oever langs De Dommel. Uit een recent gehouden onderzoek blijkt dat 9 op de 10 bewoners willen dat regelmatig gemaaid wordt. Er is overal hoog opschietend onkruid, op veel plaatsen een steeds dikker wordende rietkraag en De Dommel als rivier is soms nauwelijks zichtbaar. Het grootste deel van het jaar ziet het er rommelig uit. De ‘Vereniging De Dommel Door Boxtel’ behartigt de belangen van alle bewoners langs of bij De Dommel. Het bestuur van deze vereniging is, toen het regelmatig klachten hoorde, gaan praten met de Gemeente en het Waterschap. Na dit gesprek met de beheerders van het gebied langs De Dommel wilde het bestuur graag in beeld brengen hoe de bewoners aan De Dommel en haar leden het huidig onderhoud ervaren.

Peiling

Alle direct aanwonenden vanaf de A2 tot aan de Eindhovenseweg en/of alle leden van de Vereniging van De Dommel in Boxtel-Oost zijn benaderd. In totaal 124 adressen (waarvan 66 leden). Ruim 1/3 (37%) heeft gereageerd en de uitkomst is helder: 90% wil ander onderhoud dan nu. Dat wil zeggen dat zelfs 2 maal per jaar maaien als volstrekt onvoldoende wordt gevonden. Bij de Gemeente en het Waterschap zal worden aangedrongen op een intensiever onderhoud van de strook tussen het Dommelpad en het water van De Dommel, eventueel in samenspraak met de aanwonenden. De vereniging zal er daarbij op wijzen dat een aantal jaren geleden is verkondigd dat… ‘de rivier De Dommel weer wordt teruggegeven aan de bewoners van Boxtel’. Met name de aanwonenden hebben kennelijk niet het gevoel dat ze hun rivier kunnen zien en beleven. Her en der worden/zijn door individuele bewoners al activiteiten ondernomen om ‘de rommel op te ruimen’. Sommige bewoners maaien zelf om hun uitzicht te herstellen.

Aanbod

Het bestuur van de vereniging heeft  bijna twee jaar geleden al een prikploeg samengesteld, bestaand uit vrijwilligers die regelmatig de Dommeloever controleert en eenmaal in de 14 dagen zwerfvuil verzamelt. Nu is het plan – mocht de overheid geen mogelijkheden zien de Dommeloever regelmatig te maaien – een onderhoudsploeg te formeren, die op vrijwillige basis participeert in het onderhoud van de Dommeloever.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.